Leegstand en kosten tijdelijk gebruik

Een van de doelen van Quartier Geleen is het verminderen van winkelleegstand in Geleen-Centrum. Dat gaan we doen via:

– Cultuurwarenhuis Quartier Geleen: beleving, extra bezoekers trekken en tijdelijke expo’s, activiteiten. Starters kennis laten maken met de mogelijkheden in Geleen-Centrum;

– Quartier Geleen broedplaatsen. Hier wordt nieuwe bedrijvigheid gekweekt en gestimuleerd. Hierna volgt vestiging  in tijdelijke of vaste ruimtes in de binnenstad.

– Sociale horeca. Via samenwerkingspartners en aanvullend en versterkend op bestaande aanbod. 

Het hele project is uitgewerkt op niet-commerciële basis. Deelnemers dragen de gebruikskosten van ter beschikking gestelde panden samen en de gemeente maakt het project voor een deel mede mogelijk, door het ter beschikking stellen van een coördinatiebudget. Dit laatste is minder dan de helft van de jaarbegroting. Het overgrote deel moet worden opgebracht door het samen met deelnemers betalen (bij elkaar brengen)  van de gebruikskosten en andere sponsoren. 

De gebruikskosten die eigenaren vragen voor de ter beschikking gestelde panden zijn laag, maar voor tijdelijk leegstandsbeheer gebruikelijk. Per pand gaat het dan om een paar honderd euro (meestal energie, en andere lasten). Er zijn veel mensen die vinden dat eigenaren leegstaande panden gratis ter beschikking moeten stellen. Er staat volgens hen veel leeg en anders verloedert alles. Wij hopen natuurlijk ook elke keer dat we panden gratis ter beschikking krijgen, maar op dit moment is dat niet haalbaar. Wanneer dat het uitgangspunt blijft worden leegstaande winkels niet snel met tijdelijke projecten gevuld. Dan wachten eigenaren lang op een nieuwe huurder. En gezien de huidige regelgeving in ons land kunnen ze dat wachten lang volhouden. Willen we door tijdelijke culturele projecten dus iets doen aan leegstand, dan moeten we steeds onderhandelen en samen enkele honderden euro’s opbrengen. Wanneer dat slim en samen wordt gedaan, maakt dat de kosten per persoon betaalbaar en veel mogelijk.

Vanaf 2 mei starten we in Gravenstraat 9 met een eigen groepsexpositie. De groep deelnemers zal daar samen de gebruikskosten delen. Nu maakt Mine-Art Holland (Stichting EXPO) gebruik van Gravenstraat 8. Over april hebben we afspraken gemaakt over het delen van de gebruikerskosten van dit pand. We praten snel verder over het vervolg.

Samen op naar een bruisend Quartier Geleen.

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Geen categorie

Een Reactie op “Leegstand en kosten tijdelijk gebruik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s